Κάθε έξι μήνες χρειάζεται να κάνετε έναν τυπικό έλεγχο των δοντιών σας στον οδοντίατρο σας, καθώς και έναν βαθύ καθαρισμό. Είναι καλό να έχετε ποικιλία στις τροφές που καταναλώνετε και να τρώτε τα σωστά τρόφιμα. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε πηγές ασβεστίου, όπως γάλα, τυρί, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες.
Να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείτε περίπου κάθε τρεις μήνες. Για την εξάλειψη της πλάκας, τα τριχίδια της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι ευθεία και με στρογγυλεμένο άκρο. Αν αυτά χάσουν το σχήμα τους και είναι λυγισμένα, η οδοντόβουρτσα αχρηστεύεται.
Σύμφωνα με τον τύπο τροφής που τρώτε, είναι καλή ιδέα να περιμένετε περίπου 20-30 λεπτά πριν το βούρτσισμα των δοντιών σας. Εάν δεν περιμένετε, είναι πιθανόν να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα και να βλάψετε το σμάλτο των δοντιών σας.
Κάθε έξι μήνες χρειάζεται ένα check-up σε έναν ειδικό και ένας επαγγελματικός καθαρισμός. Σημειώστε το στο ημερολόγιο σας.
Μειώστε την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης και αυξήστε την πρόσληψη λαχανικών και ινών: το μάσημα και το σάλιο συμβάλλουν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών και στην εξουδετέρωση των όξινων ουσιών που μπορούν να προσβάλουν το σμάλτο των δοντιών σας.
Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Περιορίστε το άμυλο που περιέχεται στα ζυμαρικά και το ψωμί: ακόμη και αν δεν είναι εγγενώς επικίνδυνο, αν παραμείνει πολύ στο στόμα σας, θα μετατραπεί σε ζάχαρη.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες εξαλείφουν έως και διπλάσια πλάκα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μη ηλεκτρικές. Θυμηθείτε το όταν θα επιλέξετε μια οδοντόβουρτσα.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες εξαλείφουν έως και διπλάσια πλάκα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μη ηλεκτρικές. Θυμηθείτε το όταν θα επιλέξετε μια οδοντόβουρτσα.
Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η συνέπεια. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συστάσεις, ώστε να μην χρειαστεί να σταματήσετε να χαμογελάτε.
Ο οδοντικός αποχρωματισμός και οι "οδοντικοί λεκέδες" αποτελούν έναν από τους κύριους εχθρούς του χαμόγελου μας. Αυτά σχηματίζονται όταν χρωματιστές ουσίες διαφόρων ειδών μένουν στο σμάλτο των δοντιών μας .Κάποιες φορές αυτοί οι δυσάρεστοι λεκέδες πηγαίνουν πιο βαθιά, μέχρι την οδοντίνη. Μην ξεχνάτε ότι το χρώμα των δοντιών ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μερικές φορές από δόντι σε δόντι. Εκτός αυτού παράγοντες μεταβολισμού μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το χρώμα του σμάλτου.
Εξωτερικοί Παράγοντες |
---|
Φαγητό και ποτό |
Bακτήρια |
Φάρμακα και Χημικά |
Πλάκα και Κηλίδες |
Κάπνισμα |
Mεταλικά άλατα |
Mεμβράνη |
Εγγενείς παράγοντες |
---|
Αρρώστιες |
φθορίωση |
Φάρμακα |
Απώλεια της ζωτικότητας του δοντιού |
Γηρατειά |
Ατελής αμυλογένεση |